måndag, februari 05, 2007

Att läsa

bakteriologi och mykologi är inte bra för en hypokondriker som jag. I förra veckan satt E och jag och gottade oss i maskar. Jag hittade den äckligaste av dem alla. Den heter Ascaris lumbricoides och är en rundmask. Den är stor - 20 till 35 cm lång - och rosa. Rosa! Som tur är finns den framför allt i områden där man använder människobajs som gödsel och så vitt jag vet görs inte det i Sverige. I länder med sämre hygienisk standard är den däremot vanlig och man räknar med att ungefär en miljard människor är infekterade globalt.

Nu till det äckligaste. Masken kommer in oralt men migrerar sedan från tunntarmen till lungorna där den mognar. Sedan hostar man upp de halvmogna maskarna och SVÄLJER DEM för vidare mognad i tarmkanalen igen.

Kan det bli mycket äckligare än så?

Tilläggas ska att förutom att vara äcklig är den här maskinfektionen potentiellt väldigt allvarlig om den inte behandlas korrekt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Man räknar med att 1-1,5 miljarder människor bär på denna typ av infektion. Av dessa dör ca 20.000 människor per år. Det räcker med att du reser utanför i-länderna för att bli smittad. Med tanke på hur många svenskar som reser världen över är det några hundra fall per år som diagnosticeras.

D.v.s. risken att du omkommer av spolmask är betydligt mindre än risken att du omkommer i en bilolycka.

Emma sa...

Så sant så sant. Men ändå, tänk att hosta upp dem och sedan svälja dem. Fy fasen säger jag.